Club Historie

De officiële datum van oprichting is 15 mei 1935 en vanaf deze datum staat men ingeschreven als “v.v. Surhuisterveen” bij de Friesche Voetbalbond, thans KNVB. Er werd gestart met één seniorenelftal in de 3e klas van de F.V.B. Het terrein waarop destijds werd gespeeld was gelegen aan de Groningerstraat waarop nu Avek international is gevestigd.

In 1950 behaalde het 1e efltal het kampioenschap, waarna de K.N.V.B andere eisen aan de afmetingen van het terrein stelde en moest er een goede kleedgelegenheid op het terrein aanwezig zijn. Er werd verhuist naar de Lauwersweg waarna na enige jaren de fabriek van Riemersma werd gebouwd.

In juni 1958 werd een buitengewone ledenvergadering belegd, nadat er steeds meer geluiden ten ronde gingen om een aparte zaterdagvereniging op te richten. Er werd gekozen voor een bestuurssplitsing tussen de zaterdag- en zondagvoetballers. De zaterdagvereniging werdt gedoopt als v.v. ’t Fean ’58 en de zondagsafdeling hield de naam Surhuisterveen daar deze de oudste rechten had.

In 1960 werd het 25 jarig jubileum gevierd, waarna in het seizoen 1962/1963 het 1e elftal promoveerde naar de 2e klas K.N.V.B. (eerste binnen Achtkarspelen) onder leiding van trainer Chris Pals.

In 1972 werd een nieuw sportpark geopend “de Ketting” , de huidige accommodatie. De nieuwe accommodatie was voor ons 1e elftal bijzonder ongunstig, nl. degradatie naar de 4e klas. Dit dus na twee seizoenen geleden gedegradeerd te zijn uit de 2e klas. In het seizoen 1978/1979 werd gestart met de bouw van een kantine en nieuwe kleedlokalen.

In het seizoen 1981/1982 volgt een dieptepunt in de geschiedenis. Op neuteraal terrein in Marum volgt een nederlaag tegen Wilper Boys en degradatie naar de afdeling F.V.B. Een jaar later volgt zelfs degradatie naar de 2e klas van de F.V.B. Een uiterst moderne accommodatie en in het seizoen van het jublieumjaar dus weer terug bij de beginsituatie van 1935. Diverse seizoenen zonder hoogtepunten volgen. Tussentijds speelt men in het seizoen 1988/1989 1 jaar in de 4e klasse, waarna men 4 seizoen in de onderafdeling terugvalt. Daarna volgt een opgaande lijn. Kampioenschap in het seizoen 1994/1995 in de 4e klasse C onder leiding van trainer Dicky Olivier. Hierna volgen 4 seizoenen in de 3e klasse, waarna de nodige ups en downs volgen.

In het seizoen 2019/2020 werd er tijdens een buitengewone ledenvergadering een beslissing genomen om met het 1ste en 2de elftal over te stappen van de zondag als speeldag naar de zaterdag als speeldag te gaan. Dit houdt in dat het 1ste elftal onderaan de ladder moet beginnen in de zaterdagscompetitie. De 5e klasse.

Momenteel speel men in de 5e klasse A met als hoofdtrainer Jacob Russchen.

In het seizoen 2007-2008 is er een samenwerkingsverband aangegaan met de voetbalvereniging ’t Fean ’58 voor de jeugdafdelingen. Directe aanleiding was het feit dat beide verenigingen geen B-junioren in competitieverband konden inschrijven. Er werd besloten om voorlopig de A, B en C en D junioren te laten spelen onder de naam Feanstars en er werd gekozen voor nieuwe clubkleuren. Zwarte broek, zwarte kousen en zwart shirt met alleen in het logo de beide kleuren van de verenigingen.