Feanstars JO 19-1 kampioen met kans op promotie naar divisie

Beleid Feanstars werpt vruchten af

Feanstars JO 19-1 kampioen met kans op promotie naar divisie

De kampioensploeg Feanstars JO-19 v.l.n.r. Yusuf Said, Sybryn van der Veen, Andries From, Robin de Vries, Johannes Nijboer (leider), Albert Nijboer, Hein Elzinga (assistent trainer), Wessel de Wagt, Yorick Bosklopper, Jesse Eghuizen, David Huistra, Franc van der Werff, Almer de Jager, Nanne Nijboer , Mark Jager, Milan Nijboer. Germ Roorda (leider), Michel Weisser (triainer), Jesper Roorda en Senna Gjaltema

SURHUISTERVEEN – Met nog één wedstrijd voor de boeg verzekerde Feanstars JO 19-1 (voorheen de A-junioren genoemd) zich al van de kampioenstitel in de hoofdklasse. Een overwinning tegen SV Marum, dat derde in de competitie stond, zou voldoende zijn. Voor het talrijk opgekomen publiek werd het op sportpark ’t Ketting in Surhuisterveen een klinkende 6-0 overwinning. Alle doelpunten vielen na het rustsignaal van de prima leidende scheidsrechter Gerard Atsma.

Door Jacob Hielema

De bloemen, de medailles en de schaal werden meteen na het behalen van de titel uitgereikt door Sjoerd Jager, voorzitter van de Technische Commissie. “Wij willen graag dat jullie op een hoog niveau voetballen, jullie verdienen een groot compliment met het behalen van dit kampioenschap in de hoofdklasse”, zo sprak hij de ploeg toe. “Dit is eigenlijk onvoorstelbaar dat we hier al staan, de JO 17-1 spelen al op divisieniveau en nu jullie wellicht straks ook.”

Dirk de Vries
Sjoerd Jager gaf voor dit succes de credits aan Dirk de Vries, de gangmaker en aanjager van de Feanstars. “Het is grotendeels zijn verdienste, dat wij zover zijn”, zo liet Jager weten. De motor achter het succes van de samenwerking tussen de jeugd van SC Surhuisterveen en ’t Fean ’58 was zelf getuige van de wedstrijd en genoot met volle teugen. En de spelers van JO 19-1 kwamen hem persoonlijk hiervoor bedanken, een prachtig gebaar van de jongens.

In het beleidsplan van 2016-2020 werd gestreefd het jeugdvoetbal naar een hoger niveau te tillen, met daarbij de standaardelftallen op hoofdklasse niveau. Dirk de Vries: “Ik ben supertrots. Met de JO 17-1 spelen we al op divisieniveau. En ze doen het prima, staan zelfs bovenaan. Je ziet daaraan dat we op dat niveau mee kunnen doen. En als we met de JO 19-1 ook omhoog zouden gaan, dat zou fantastisch zijn.”

Bij de start van de Feanstars had men een eigen visie. Dirk de Vries: “Een goede structuur neerzetten en daaraan vasthouden. Dat hebben we steeds voor ogen gehad, in alle linies. En dat begint van onderen af aan. Dat is een proces. En dat proces is nooit klaar, daar heb je de juiste mensen voor nodig.” Het voorbeeld is de JO-17. “Ze kunnen zelfs nog kampioen worden, ongelooflijk. Dat heeft te maken met de visie waar we achter staan.”

Uitstraling
In een interview in 2018 liet Dirk de Vries als eens optekenen: “Trainers willen wedstrijden winnen. Maar om op een hoger niveau te komen is het noodzaak dat je een goede opleiding biedt.” Hij doelde daarbij op gediplomeerde trainers. En daarover beschikken ze momenteel in Wibo van der Werff (MO 17-1) en Michel Weisser (MO 19-1). “Gediplomeerde trainers voor alle teams is wenselijk, maar helaas niet altijd haalbaar. Maar het beschikken over gediplomeerde trainers begint nu zijn vruchten af te werpen. Je creëert een positieve uitstraling. Ook naar de regio. Een enthousiaste uitstraling, daar willen mensen bijhoren”, is de stellige overtuiging van Dirk de Vries.

“Er komen hier regelmatig scouts van betaalde clubs op zoek naar talenten”, zo vervolgt hij. “Ook nu staat er weer iemand van FC Groningen langs de lijn. We krijgen regelmatig complimenten van hen, dat is mooi en een teken dat wij het goed doen. Natuurlijk loop je het risico dat die talenten weg gaan. Maar als ze een goed gevoel hebben bij de club die ze achterlaten en wanneer ze niet doorbreken, dan komen ze ook weer terug bij diezelfde club”, aldus een trotse en tevreden Dirk de Vries.

Kampioenspoule
Met dit kampioenschap plaatsen de Feanstars JO-19 zich voor de kampioenspoule, welke uit vier ploegen bestaat. Er wordt een halve competitie gespeeld, waarvan de winnaar promoveert naar de divisie. Het team kent een breed begeleidingsteam. Hoofdtrainer is de in de week voorafgaande aan de kampioenswedstrijd 26 jaar geworden Michel Weisser, spits in het eerste elftal van ONT, die om zich heen heeft verzameld als assistenten/begeleiders Johannes Nijboer, Hein Elzinga en Germ Roorda. De overwinning was een welkom verjaardagscadeau voor de jonge trainer, die het volgend seizoen al voor het vierde jaar voor de groep staat. Met een ALO-opleiding op zak een trainer met een succesvolle toekomst.

De wedstrijd tegen Marum, dat derde stond in de competitie, moesten de Feanstars doen zonder hun aanvoerder en vaste steunpilaar Mark Jager, die zich reeds vast gespeeld heeft in het eerste elftal van ’t Fean ’58. Hij beleefde de kampioenswedstrijd vanaf de bank mee en voelde zich nog wel degelijk onderdeel van het  team, waaraan hij al zoveel had bijgedragen. Marum bleek een stugge tegenstander, met name in de eerste helft, waarin beide ploegen niet voor elkaar onder deden. De thuisclub mocht zich in de handen knijpen door het enkele keren uitstekend ingrijpen van doelman David Huistra. De ploegen hielden elkaar tot de rust in evenwicht (0-0).

Na de thee was het met het verzet van de Marumers gebroken. Al in de 2e minuut opende Yussuf Said met een diagonaal schot de score (1-0). De weg naar het doel was gevonden. Albert Nijboer (2-0), Wessel de Wagt (3-0), Albert Nijboer (4-0), Andries From (5-0) en Jesse Enghuizen (6-0) brachten de eindstand op het scorebord. Er werd gedisciplineerd gespeeld in een wedstrijd waarin geen onvertogen woord viel. Klasse mannen! Michel Weisser gaf de gehele selectie speelminuten. “De eerste helft voelden we te veel druk. Na de rust hebben we een aantal omzettingen gedaan en die pakten goed uit”, volgens Michel Weisser.

Terugblik
De jonge ambitieuze trainer keek met een tevreden gevoel terug op het afgelopen seizoen. “Eigenlijk verwondert het succes mij niet. Voor de winterstop deden we het ook al goed. We hebben toen een beetje pech gehad de laatste wedstrijdjes, kregen een klein dipje. Maar daarna hebben we het weer goed opgepakt. De sfeer is prima in de ploeg, dat is heel belangrijk geweest. Op de training straalt het plezier eraf. De kracht van de ploeg? Dat is dat we veel keuze hebben. We hebben zo’n 16-17 spelers ter beschikking, waarbij je eigenlijk iedere speler op elke positie kunt gebruiken.”

Van het succesvolle team stroomt zo ongeveer de helft door naar de senioren. “Dat weet je van tevoren. Je levert kwaliteit in, maar je weet ook dat je kwaliteit terug krijgt. JO-17 doet het hartstikke goed in de divisie. Ik heb ze zien voetballen en ik weet zeker dat het goed komt. Het komende seizoen, ik heb er nu al zin in”, aldus een enthousiaste Michel Weisser.