VV Surhuisterveen en ’t Fean ’58 stellen fusiecommissie in

VV Surhuisterveen en ’t Fean ’58 zetten een nieuwe stap richting een fusie. De verenigingen stellen een fusiecommissie in, die de komende tijd moet onderzoeken op welke wijze ze en wanneer ze samengaan.

Het instellen van de commissie volgt op de conclusies van onafhankelijk onderzoeker Jaap van Bruggen. Van Bruggen bracht de afgelopen maanden in kaart hoe beide clubs ervoor staan en of er genoeg reden is om stappen te zetten richting een fusie. Maandagavond presenteerde hij zijn conclusies op ledenvergaderingen van beide verenigingen.

Voor zijn onderzoek sprak Van Bruggen 57 leden van beide clubs. Zijn belangrijkste conclusie: het grootste deel van de leden van beide clubs ziet in dat het het beste is om samen te gaan, al gaat dat soms met pijn in het hart. ,,Het hoofd zegt ‘ja’, maar het hart twijfelt hier en daar.”

Twee derde van de leden die hij sprak, was duidelijk vóór een fusie. Van de resterende leden twijfelde een deel, een ander deel was tegen.

Van Bruggen concludeert dat een fusie het beste kan worden gezien als een ‘verstandshuwelijk’. ,,Het is geen verliefdheid waar de vonken van af springen. Maar als je lang moet wachten, kun je ook prima een partner uitzoeken op rationele argumenten.’

Een belangrijk aandachtspunt is de accommodatie. De huidige kantines en kleedkamers van beide verenigingen  zijn aan vervanging toe, en bovendien zijn er te weinig trainings- en wedstrijdvelden. Het verdient volgens Van Bruggen aanbeveling om één nieuwe gezamenlijke accommodatie te realiseren. In veel gesprekken kwam de wens daarvoor ook naar voren. Een nieuwe accommodatie zou volgens de onderzoeker ook een belangrijke katalysator kunnen vormen in het fusieproces.

De fusiecommissie wordt op korte termijn ingesteld. Deze moet zich buigen over het verdere proces
.