Fusie vv Surhuisterveen en ‘t Fean ’58: ‘We trekken de rits langzaam omhoog’

De Feanster jeugd traint al jaren samen onder de naam Feanstars en nu is het tijd om de voetbalverenigingen ’t Fean 58 en VV Surhuisterveen helemaal te fuseren. “De tijd is er rijp voor. We hebben de onderste einden aangehaakt en trekken de rits langzaam omhoog”, zo legt voorzitter Jehannes Bottema van de fusiecommissie beeldend uit.

De fusiecommissie is na de zomer begonnen om het samengaan van de beide voetbalverenigingen in goede banen te leiden. Vanaf het seizoen 2007/2008 speelt de jeugd van beide verenigingen al samen en dat bevalt heel goed, aldus Bottema. “De jeugd weet al niet beter. Het is logisch dat dit gaat gebeuren. De jeugd zou anders op 17-jarige leeftijd moeten kiezen voor één van de beide clubs en dat hoeft met één voetbalvereniging niet. De geesten zijn rijp voor de volgende stap. Het past echt bij het gevoel binnen de clubs. We zijn één dorp en we willen graag verder als één vereniging met een nieuwe identiteit en een nieuwe naam en daar willen we de leden over laten meedenken.”

Accommodatie
De gedachten van de gemeente Achtkarspelen om het huidige sportpark ‘t Ketting te gebruiken voor woningbouw en als bedrijventerrein, komen voor de fusiecommissie op een uitstekend moment. “Het is een kans voor ons om op een nieuwe locatie verder te gaan. We zouden ons het liefst met één klap willen presenteren als nieuwe vereniging en daar zou een nieuwe accommodatie heel goed bij passen, maar we denken dat we eerder gefuseerd zijn dan dat er een nieuw sportpark ligt.”

Ondertussen wordt er al op verschillende gebieden samengewerkt tussen vv Surhuisterveen en ‘t Fean ’58. “We hebben verschillende gezamenlijke commissies voor technische zaken, facilitaire zaken, identiteit, vrijwilligerszaken, sponsors, wedstrijdzaken, communicatie, financiën en juridische zaken. Binnen elke commissie wordt de fusie verder uitgewerkt en ze houden ons als fusiecommissie op de hoogte van de voortgang van de zaken. En wij communiceren weer met beide moederverenigingen. Het ontbreekt niet aan enthousiasme en we willen hier samen een succes van maken. “

Voorzitter Bottema denkt dat het fusieproces rond het voorjaar van 2023 klaar zal zijn. ““Dit wordt een grote nieuwe vereniging en er is veel te organiseren en af te stemmen. Gelukkig is iedereen positief. Voor de competitie zou dit betekenen dat we in het jaar 2023/2024 kunnen beginnen als één vereniging. Over de naam wordt druk nagedacht en we hopen dat daar een leuke verrassing uit komt. Het is een positief en boeiend fusieproces en past perfect in een sport minded Surhuisterveen.”

Bron: Yke Bremer en Leeuwarder Courant