v.v. Surhuisterveen kiest voor zaterdagvoetbal

SURHUISTERVEEN – Het eerste en tweede elftal van VV Surhuisterveen voetballen vanaf volgend seizoen niet meer op de zondag, maar op de zaterdag. Het derde elftal houdt vast aan de zondag.

Dat is de uitkomst van het onderzoek dat de afgelopen maanden binnen de club is gehouden. Het besluit is donderdagavond met een grote meerderheid genomen in een druk bezochte bijzondere ledenvergadering. De vergadering ging er ook mee akkoord dat het bestuur gaat onderzoeken welke verdere vormen van samenwerking mogelijk zijn met dorpsgenoot ‘t Fean ‘58.

Verkennend

Het bestuur van Voetbalvereniging Surhuisterveen zette het onderwerp speeldag al op de ledenvergadering van 2018 als ‘verkennend’ op de agenda en op de jongste ledenvergadering is besloten dit onderwerp serieus te laten onderzoeken, zodat op korte termijn een weloverwogen en toekomstbestendige keuze kon worden gemaakt. De verandering is met ingang van het seizoen 2020 / 2021.

De afgelopen maanden heeft een werkgroep onder begeleiding van de KNVB de behoeften van de senioren en de oudste jeugd in kaart gebracht. De jeugdleden van v.v. Surhuisterveen spelen onder de Feanstars, een succesvolle gezamenlijke jeugdafdeling met ’t Fean ’58, al langer op de zaterdag.

Landelijke trend

Binnen het amateurvoetbal voor senioren is het al jaren een trend dat clubs van de zondag naar de zaterdag verhuizen. Uit cijfers van de KNVB bleek vorig jaar dat het aantal teams op zondag sinds 2013 landelijk met 9,5 procent is afgenomen. Op zaterdag zag de voetbalbond juist een toename van 12,8 procent.

De verschuiving komt volgens deskundigen omdat zondag steeds meer de dag van het gezin wordt. Een andere reden zou zijn dat jongere senioren op zaterdagavond graag stappen en daarom niet op zondag willen voetballen. In deze regio gingen onder andere Zwaagwesteinde en Harkema-Opeinde eerder al van de zondag naar de zaterdag, terwijl ook de nieuwe fusieclub van zaterdag- en zondagclubs in Burgum voor de zaterdag koos.