In memoriam – Jan “Kanne” Huitema.

Op woensdag 22 juli overleed ons erelid Jan “Kanne” Huitema op 85 jarige leeftijd.

Bij de oudere garde van v.v. Surhuisterveen was Kanne een grootheid op voetbalgebied. Een grote stevige kerel die als laatste man in roemruchte tijden van de plaatselijke v.v. Surhuisterveen zijn stempel wist te drukken op menig team. Met een uitstekende techniek en een ongeëvenaarde timing wat betreft het koppen werd hij door menig tegenstander gevreesd. De herinneringen aan deze kanjer zijn talrijk. We noemen een aantal van de opzienbarende wapenfeiten. Tijdens een beslissingswedstrijd werd Kanne bij hoge uitzondering een keer uit het veld gestuurd. Na het winnende doelpunt aan Feanster zijde zagen we de aanvoerder in hemd en lange broek met bretels op de middenstip dansen tot ongenoegen van de scheidsrechter. De betrokkenheid bij zijn team was echter enorm.

Of de keer dat trainer de Jong uit Assen tegen Kanne zei dat hij zich warm moest draaien voor de wedstrijd. Met bal, was de wedervraag van de aanvoerder. Dit werd knikkend bevestigd. Kanne nam de bal op zijn voet en jongleerde zonder de bal te laten stuiteren rondom het hele veld, ondertussen met het aanwezige publiek een praatje makend. Over techniek gesproken!

Als laatste man had Kanne altijd veel contact met de keepers van het team. Toen Joop Kraan door een file te laat kwam voor de wedstrijd was dat voor Kanne geen probleem. Hij ging zo lang op doel staan. Voor de tegenstander reden om vanuit alle hoeken op doel te schieten. Een kolfje naar de hand van Huitema, want hij kopte moeiteloos alle ballen weg. De beste grap die Kanne ooit met een keeper uithaalde was wel met het kieviets ei. Keeper Klaus Knegt had nog nooit een kieviets ei gevonden. Dit stond bij hem hoog op het verlanglijstje. En zie daar. Tijdens de opwarming voor de wedstrijd zorgde Kanne ervoor dat hij de man was die de keeper op temperatuur moest brengen. De bal krulde in de linker bovenhoek. De keeper zou de bal pakken en vond toen onverwacht een kieviets ei. De keeper en het ei werden vastgelegd door een fotograaf en de foto ging de hele wereld over. Kanne was ook een man met veel humor.

Na een periode van afnemende gezondheid is Jan “Kanne“ Huitema overleden, maar de herinneringen blijven.